januari 2010

Dålig ledarskap hotar den svenska utvecklingen.

Inlagt av ilpo

Allför ofta ser man det klassiska misstaget att duktiga specialister befodras till chefer med följd till att företag och organisationer ,i bästa fall stagnerar i sämsta fall degenererar.

Duktiga tekniker sätts som chefer därför att... dom är duktiga på teknik?....vilket dubbelt slöseri..kasta bort en begåvad projektledare/specialist och samtidigt få en dålig Ledare.....

Utgångspunkter för lagarbetet

Inlagt av ilpo
  • Varje lagmedlem är unik,utvecklingsbar och ansvarig
  • Varje lagmedlem är viktig och villig att påverka och låta sej påverkas
  • Varje lagmedlem väljer och tar ansvar utifrån det gemmensammas bästa
  • Jag utvecklas mer I en gemenskap
  • Mångsidighet och olikhet är en förutsättning
  • I vårt lag kan jag prata om allt
  • I vårt lag kan jag vara mej själv

En av förutsättningarna för hur bra man kommer att lyckas med team byggandet är vilken grad av öppenhet man lyckas uppnå.

Vision och Målbild

Inlagt av ilpo

Vad är en vision? För mej är det ett mål i livet dit min väg bär. Rak eller krokig. Det viktiga är inte för mej att vägen är den kortaste utan att riktningen är någorlunda rätt. Vägen dit kan ha många mervärden även om den är krokig... Visioner bör finnas överallt,utan visioner skapas ingen energi och utan energi går vardagen väldigt tungt och negativismens elaka ansikte lurar bakom hörnet... Man bör balansera upp sin tillvaro enligt dom tre cirklarna och sätta en vison på varje för att sedan se om det hänger ihop.

Processer kräver hög acceptans.

Inlagt av ilpo

Förändringar är bland det svåraste att jobba med. Försök se din omgivning som olika processer.... Vad händer som input till en viss situation och vad blir outputen? Är processen effektiv? Är den rätt? Handhas den av rätt människor?..Är det något som du känner borde rättas till?...Fundera noga....Ta tid..Lägg mer tid på analysen än genomförandet. 

Lägg speciellt märke till all exinformation!  Ju tydligare du kan identifiera den Ex information som finns i givna situtioner desto klarare finner du nya lösningar och perspektiv på processen.Kvalitet i beslutsunderlaget ökar.

Två bondesöner

Inlagt av ilpo

växte upp som fattiga bönder. När det blev dags att ärva gården så sökte den ena av bröderna sej ut i världen.Den andra tog sej an gården.Efter några år möttes dom igen.Följande samtal utspann sej: Sonen som hade gått ut i världen kom i vackra kläder och ridande till häst.Den hemmavarande sonen kom gående i trasiga paltor. Hejsan sa sonen till häst. Jag ser att du fortfarande går klädd i trasor.Äter du fortfarande samma bönor varje dag? Ja svarade bondesonen. Jaha du Jag har tagit tjänst hos kungen och äter fint varje dag.Du skulle gjort som jag så hade du med fått äta fint varje dag!

Svenskhet

Inlagt av ilpo

Grundar sej på vår gemensamma bondehistoria. Att ha platta organisationer i Sverige är lätt eftersom vi har så mycket gemensamt historiskt. Svensk Ledarstil använder kommunikationen som grundar sej i den kulturella gemenskapen odlad sedan århundraden i Sverige. Svenskhet är allt som är likformigt inklusive hanteringen av den. Grunden i kulturbyggande är Kommunikation.

Din klocka går fel...

Inlagt av ilpo

men just klockan 12 visar den rätt.Sedan drar den sej och tappar 12 min per timme.Nu visar den 17,36.Men den stannade för 4 timmar sedan.Du har ett möte klockan 22,00.Om du går just nu och har 5 min promenad till mötet kommer du att hinna?

blondiner

Inlagt av ilpo

finns procentuellt flest i Finland. Mygg suger helst blod från blondiner.  Så i Finland finns det väldigt mycket  mygg. 

En marrocan..

Inlagt av ilpo

på väg till Belgien med hela sin familj i bilen,satte av frun och ett av dom 5 barnen på en motorväg i norra Spanien.han tyckte att kärran var för tung.....

Personlig utveckling - Olikheter

Inlagt av ilpo

Utvecklingssteg för Individen:

  • Massmänniska- Finner trygghet i likheter.
  • Individmänniska - Uppfattar olikheter med trygghet.
  • Personmänniska - Trygghet i sej själv.

Jag kopplar dessa olika utvecklingssteg till grupputveckling/Teamutveckling. Om inte Ledaren själv har personlig utveckling kan inte en organisation utvecklas.

Lyssna

Inlagt av ilpo

Ibland befinner man sej i situtioner som väldigt väl finns beskrivna i alla former av teori. Det tråkiga är bara att oftast får man inte insikten om kopplingen mellan det lästa och verkligheten. Det är först när man tar till sej denna insikt och börjar använda den som kunskapsspriralen börjar fungera...Kopplingen mellan mitt eget beteende och den uppkomna situationen som jag just nu befinner mej i och mitt val  hur jag väljer att agera.

Atomkraft

Inlagt av ilpo

under huven var en strålande ide som presenterades av Ford 1958. Modellen hette Nucleon. Problemet var bara att hitta passande kärnreaktor till motorn...

Clint Eastwood

Inlagt av ilpo

 och Burt Reynolds kickades samma dag från Universal studios.Clint påstods ha för stort adamsäpple och Burt saknade  talang.Men båda kom igen.

Indien

Inlagt av ilpo

Goa är en av dom finare platserna vi har varit på. Enligt oss bättre än t.o.m Thailand. Tyvärr håller det även på här att förändras sakta men säkert till en turistindustri. Dom gånger vi har varit där har det i alla fall varit mindre kommersiellt än dom vanligaste turistplatserna i Thailand. Det finns naturligvis fina oupptäckta platser i bägge länderna, nu jämnför vi bara turistorterna med varandra.

Humrar...

Inlagt av ilpo

fiser inte, dom är utrustade med en speciell matsmältningsapparat som inte producerar gaser.

Bulgarien

Inlagt av ilpo

Bulgarien i Juli var en stor besvikelse. Otrevlig personal överallt. DYRT!!  Över exploaterat. En middag ute för 2 vuxna slutade lätt på 400-500 skr....som hemma. Vi var i Golden sand. Åkte till Albena och Sunny Beach , samma sak där.

Finast var det i Varna som var lite mer orörd av turism. Vi åkte lokalbuss in i landet c:a 5-6 mil till en industristad. Där låg priserna på c:a 1/3- 1/2 mot kusten.

Citatet

Inlagt av ilpo

Man måste kyssa en gräsligt massa grodor innan man hittar en prins.

Klotter, London

Utveckling

Inlagt av ilpo

Kris kan med rätt hantering vara utveckling.  Alla förändringar innebär svårigheter för dom flesta personer. Antingen rent påtagliga fysiska såsom ändrade arbetstider med följd att barnpassning måste ändras mm, eller så upplever man rent psykiskt att förändringen är jobbig.

Citatet

Inlagt av ilpo

Man måste kyssa en gräsligt massa grodor innan man hittar en prins.

Klotter,London

Azorerna....

Inlagt av ilpo

Fantastiska öar att besöka. Rekommenders varmt. Perfekta att vandra runt i . Vi var där i början på Nov och hade ett perfekt väder. Inget regn och runt 21-24 grader hela tider. Vi gick ett flertal vandringar på huvudön. Mycket varierande och olika svårighetsgrader.  Efter en sådan vandring så brukade det sitta gott med en iskall öl....

Mopeder...

Inlagt av ilpo

Har renoverat en del mopeder oxå...Hade själv en Puch Dakota -74 när jag var 15.......blå så klart...

Mackmyra...

Inlagt av ilpo

Så har jag hämtat den först omgången på 12 flaskor av Mackmyra.  Min är 3 år och 2 månader och 10 dagar gammal. 58,1%. Lagrad i Häckeberga slott.Njutes bäst outspädd tycker jag. 12 numrerade flaskor blev det på första tappningen från 30 liter tunnan. 12 x 50 cl. Smak rök/bourbon.  resterande flaskor kommer jag att tappa upp till midsommar. Det lär bli runt 18 Liter.....

Unge Elvis.....

Inlagt av ilpo

Högsta önskan var en cykel. Och så gick hans morsa och köpte en gitarr istället. Tänk om grabben hade fått sin hoj. Då hade vi kanske fått se han i Tour de France....The king of Bicycles...

Many Weed Tea...

Inlagt av ilpo

dricker man nog inte mycket av om man får veta vad den är gjord av. Huvudingrediensen i detta hälsote,  som serveras i Alabama,  är torkad koskit.

Vandrande toaletter...

Inlagt av ilpo

fanns i bl a Paris och Wien under 1700-1800 talet.Pottgubbarna gick omkring på gatorna och utbjöd sina tjänster. Mot avgift fick man sitta in under hans vida mantel och göra ifrån sej i hinken

Status Norsjö Forshaga Racern 5 jan 2010

Inlagt av ilpo

Åter en dag i garaget med chassijobb för att få motorn att passa i Forshaga racern... Denna gång visade det sej att markfrigången blev för liten endast c:a 60 mm till avgaskröken. Kapade framhjulsupphängningen och höjde den c:a 25 mm. Bultade sedan fast härligheten. Baksvingen fick samma omgång.Tog bort gummibussningarna och svetsade ihop en distans och höjde bakhjulet med c:a 200-250  mm....Resultat mycket bättre frigång för kröken. Tur att man har MIG svets..dock lite för klen visade det sej efter ett tag.. Svetsen slår av p.g.a av för hög värme.. Ibland bedrar snålheten visheten.

Fullast i Baren?

Inlagt av ilpo

Fullast i baren är dom blåögda.Detta hävdar den norske forskaren Erik Naevdal. Folk med blå ögon är ofta blyga och blir lätt generade. Därför dricker dom mer.beteendet kan även smitta av sej på brunögda.

Alkoholfri Aquavit

Inlagt av ilpo

Den alkoholfria akvaviten är en helsvensk uppfinning som slog världen med häpnad., Nonalcoholic Aquavit, Den blandades till av Kemilärare E F Bertram i Karlskrona på 1930-talet. och fanns kvar på marknaden fram till 1941.Den gick t.o. m på export. 

Sourtoe Cocktail....

Inlagt av ilpo

uppfanns av flodbåtskaptenen Dick Stevensson och serverades på The sluice Box Lounge i Yocon. Drinken består av champange med en amputerad människotå nedsänkt i glaset. Tån återanvändes,så länge den klarade sej det vill säga.Den första hängde med i 725 drinkar,sedan råkade en gruvarbetare svälja den. Men en ny skakades fram snabbt igen.........  

Söker nytt vinterprojekt 2010 !

Inlagt av ilpo

Söker redan nu efter ett ny projekt till vintern 2010/11.  Denna gång får det gärna  bli en stor 2-taktare. Gärna av typen    yamanha RD 500,Suzuki GT 750 eller 380. Även Kawasaki H1 500 och H2 750 är av intresse. 

Monark 125 är också intressant t ex ISDT , TS, TTS.

Husqvarna med den svenskbyggda motorn innan -88 är också av intresse.

Någon som har ett objekt och vill bli av med den är välkommen att höra av sej.

Whisky under andra namn.

Inlagt av ilpo

Fick för några år sedan tag på en lista som visar  udda namn på whisky från olika  destillerier Listan är på intet sätt komplett och alla kan göra fel.Upptäcker ni fel eller vill komplettera listan hör av er.Som sagt listan har några år på nacken.. men här är den. Kan ju vara roligt att veta varifrån dom kommer.

Goldwing

Inlagt av ilpo

har länge haft en passion för att renovera Goldwings under vintern,främst 1500.