Onödigt vetande

Köttätande tomater

Inlagt av ilpo

Tomater är köttätare.
När jorden plantan sitter i inte ger tillräckligt med näring så använder tomatplantan sin håriga och något klibbiga stam för att fånga små insekter som till exempel flugor. När de sedan dör, ramlar de ner i jorden och där tas deras förmultnande kroppar upp som näring genom plantans rötter.

Kaffeost

Inlagt av ilpo

Kaffeost, är en variant av ost som används till eller i kaffet istället för kaffebröd. Kaffeosten är en traditionell nordfinsk maträtt med gamla anor i norra Finland och i Tornedalen. Traditionellt läggs den som småbitar i kaffet eller äts vid sidan av med hjortronsylt

Honung

Inlagt av ilpo

Honung är det enda livsmedlet som inte blir gammalt. Det kan kristalliseras men kan stå sig i tusentals år i rätt miljö.

Kapsylöppnare

Inlagt av ilpo

Den Israeliska automatkarbinen Galil har en inbyggd kapsylöppnare för läskflaskor. Anledningen var att soldaterna (mestadels värnpliktiga tonåringar) använde magasinen till sina kpistar och karbiner för att öppna flaskor vilket fick vapnen att sluta fungera. När man tog fram den nya Galil-karbinen såg man därför till att vapnet försågs med kapsylöppnare till ungdomarna. Den sitter i bakänden på handskyddet i trä.

Första järnvägen..

Inlagt av ilpo

När de första järnvägarna kom i mitten av 1820 talet i England spreds en del konspirationsteorier som att ’om man åker snabbare än häst och vagn’ finns risken att luften sugs ur lungorna och man dör. En annan var att vid över 50 miles per hour (80km/h) riskerar kvinnor att deras livmoder slungas ur kroppen. Eller att människor helt enkelt smälter. Som tur är gick det snabbt att bevisa att dessa farorna inte existerar och järnvägs-succén spred sig genom hela Förenade Konungariket till resten av världen.

Åsnor...

Inlagt av ilpo

Visste ni att åsnor inte e rädda för lejon? Överdriver lite men faktum e att åsnor e de enda djur i den storleken som ställer sig öga mot öga med ett lejon i stället för att fly....Det e därför de tappra (om än inte riktigt kloka) åsnorna ibland får skydda boskapshjordar mot lejonattacker i Afrika

Harald Stake

Inlagt av ilpo

Apropå hysterin bakom toapapperhamstring idag och dåtidens historia.

Ett alternativt återanvändning av annat papper än tidningar och toappapper visade vår store krigare Harald Stake (1598-1677) på, han var härförare under fyra olika svenska regenter och krigade i dussintals med krig, bland annat tre stycken mot vår ärkefiende Danmark.

Tvål

Inlagt av ilpo

Tvålliknande substanser användes i Indien och Babylonien 2 800 f.Kr. Det första kända receptet för tillverkning av tvål är just från Babylonien, men något yngre; 2 200 f.Kr.
Även i faraonernas Egypten och i Romerska riket användes tvål, men det var först under sent 1800-tal som den fasta, fyrkantiga tvålen började användas.

Camel

Inlagt av ilpo

Kamelen på Camel-paketen är inte en kamel utan en dromedar.

Detta p.g.a. att dromedar respektive kamel ibland kallas ”One hump camel” och ”Two hump camel” på engelska!