Öppet hus

Inlagt av ilpo

Artiklen är hämtad från NorraSkåne den 13 september. Skribent är Helén Fingalsson.

 

Många ville se industrierna

Lönsboda Lördagens industridag i Lönsboda innebar en titt bakom kulisserna i inte mindre än sex företag på orten.

Cejn, Trio perfekta, Protech, Fönsterspecialisten, Triplan och Feedsystem är alla företag som är etablerade i Lönsboda. Lika välkända som namnen är, lika okänt är förmodligen innehållet i företagen.

För första gången anordnades därför en industridag där dessa företag öppnade dörrarna för nyfikna besökare. Det blev också ett utmärkt tillfälle för företagen att visa upp sig och samtidigt visa att det finns en levande tillverkningsindustri på orten.

– Vi har växt väldigt mycket den senaste tiden, avslöjar Mats Johansson som är en av gruppledarna på Cejn AB. Vi har till och med haft svårt att rekrytera kunnigt folk.

Han avslöjar att företaget till och med sänkt kraven för att få tag i personal. Istället sker upplärningen på företaget.

Cejn AB tillverkar bland annat kopplingar och kopplingssystem i stål och mässing. Små detaljer som måste vara exakta.

– Det tar 16 timmar att ställa om en del maskiner och cirka sju år att lära sig dem, förklarar Mats Johansson under tiden han guidar runt. Men man blir aldrig riktigt fullärd.

Vägg i vägg eller rättare sagt strax bortom en heldragen linje ligger företaget Trio Perfekta.

Även här handlar det om detaljer som till exempel kopplingar, ventiler och fästen. Samtliga produkter går däremot till vvs-branschen.

De båda företagen samarbetade under guidningen och flera grupper hann få sin nyfikenhet stillad på en och samma gång.

Små produkter handlar det även om på Triplan AB. Här arbetar man med formsprutning av mindre plastdetaljer.

Även på Triplan kunde besökarna få ta del av när de små men ack så viktiga detaljerna lämnade maskinerna och hamnade i stora plastpåsar eller backar.

Förutom de sex företagen kunde besökarna passa på att titta in på brandstationen samt göra ett besök på Sparbanken 1826 vars Lönsbodakontor nyinvigdes under lördagen.