Idag kom dom dom.En lång väntan börjar ta slut.Dom är alltid lika välkomnande att se,ett tecken på en ny början.Ett tecken på något ljusare och på ett sätt varmare.Dom som har förstått att ta vara på dom naturliga fördelar som finns där dom behöver dom.En lång resa närmare sej ett slut och dom kan börja på ny kula.
Som var säkert ett 20-tal. I vacker V-formation svepte dom in från Söder. Flyttfåglarna.
37%. Så många fullföljde sin samhällskunskapsutbildning i sin etableringsplan under 2014.(Källa: Försäkringskassan)
När man gör en etableringsplan som nyanländ,vilket är ett krav för att få ersättningen på 308 kr/dag( 5 dagar i veckan) så ingår t ex samhällskunskapundervisning.
Ett samhälle bygger på att alla gör en prestation om man förväntar sej att få något tillbaka. Dom arbetslösa förväntas ta ett anvisat jobb.Dom sjuka förväntas rehabilitera sej och gå och jobba trots att dom i visa fall inte kan annars blir man av med sin ersättning.
I dec 2015 fanns 53 082 personer i etableringsprogrammet.Etableringsprogrammet ger 308:-/dag ersättning.
53 082personer x 308:- = 16 349 256:- Kronor per dag eller om det känns lättare 81 746 280:- kr/Vecka.... ger c:a 4 250 miljoner/år.
D.v.s över 4 Miljarder per år. i enbart ersättningar för drygt 53 000 personer varav 29% kommer i sysselsättning/studier efter 2 år...
Arbetsförmedlingen räknar med kostnader på totalt 5,1 miljarder inkl allt. I år räknar AF med c:a 7 miljarder.....
I december 2015 fanns 53 082 personer inskrivna i etableringsplanen....(källa : Arbetsförmedlingen) Kunskapsfördelning av dessa fördelade sej enligt följande:
I november 2015 var utbildningsnivån bland de inskrivna i etableringsuppdraget:
- 32 procent hade en förgymnasial utbildning (grundskola) kortare än 9 år.
- 16 procent har en förgymnasial utbildning (grundskola) på 9 (10) år.
- 21 procent av deltagarna hade en gymnasial utbildning.
- 5 procent hade en eftergymnasial utbildning kortare än två år.
- 25 procent hade en eftergymnasial utbildning som är två år eller längre.
- Källa: Arbetsförmedlingen
Observera att den högsta gruppen ( eftergymnasial utbildning 2 år och längre INTE är liktydlig med Svensk praxis som betyder avslutad universitet eller högskole examen. Utan denna definition kan vara t ex 2 årig frisörskola,yrkesskola,Koranskola eller likanande).
48% har endast grundskola.
Vilka arbeten söker dessa då?
Över hälften som deltar i programmet kommer från Syrien ( källa: Skatteverket ). Med tanke på det är den låga utbildningsnivån förvånande då media har framställt utbildningsnivån som betydligt högre.
Hur många får jobb?
Arbetsförmedlingen har statistik som gäller deltagarna i etableringsuppdraget. Under 2014 var det 9 569 personer som lämnade etableringsuppdraget. Av dem hade 29 procent någon form av arbete eller studerade efter 90 dagar.
Det vill säga eftersom programmet pågår 24 månader så har 9 569 personer gått och avslutat programmet under 2014 och efter ytterligare 3 månader har 2774 av dessa fått jobb/börjat studera.
6795 personer är fortfarande arbetslösa efter 2 år och 3 månader. Ingen välsmickrande statistik. källa arbetsförmedlingen
Om man ser till kostnaden på 5,1 miljarder för att få ut dessa 2774 personer så blir det en kostnad på hisnande 14,1 miljoner per person. Denna kostnad har samhället för att få ut personer i arbetslivet/Utbildningsväsendet.Samtidigt har vi utbildat 6 795 personer som fortfarande inte efter 2 år och 3 månader är inne i systemet........
För övrigt kan jag inte förstå diskussionen om åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn. Om systemet är så urselt att en 45 årog man kan kalla sej för 15 år och detta accepteras av myndigheterna bör man betänka vilka signaler man sänder ut till omvärlden.Alla måste identifiera sej med korrekt ålder annars i samhället så varför inte där?
Om etableringsreformen
Den 1 december 2010 trädde lagen om etableringsinsatser i kraft (2010:197).
Länk Arbetsförmedlingen: http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Var-verksamhet/Etablering-av-nyanlanda/Fragor-och-svar-om-etableringsuppdraget.html
PS...Hörde att någon partipolitiker ville att det skulle införa prestationskrav på deltagande i undervisningen..ja typ krav som våra studenter har...man måste prestera för att få studiebidrag. Den ena politiker vill att det ska införas medan motståndarsidan tycker det är en dålig ide...
Men hallå.....det finns redan inskrivet...eller menar politikerna att det som står inte tillämpas???...saxat ur AF författning..
Frågor och svar om etableringsuppdraget och Arbetsförmedlingens arbete med bosättning för nyanlända
Här kommer svar på de vanligaste frågorna kring Arbetsförmedlingens arbete med etableringsuppdraget. Om ni vill ha mer uttömmande svar, kontakta
Pressenheten
Om Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag
Måste man delta i aktiviteter för att få etableringsersättning?
Ja, ersättningen är knuten till att man följer sin etableringsplan och deltar i de aktiviteter som finns där. Vid ogiltig frånvaro ska ersättningen sänkas.