december 2019

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Ich bin ein Berliner.

 

Den 26 juni 1963 uttalade den amerikanske presidenten John F Kennedy sitt stöd för Berlin, 20 måneder efter att Sovjetunionen hade byggt muren tvärs genom staden.

I ett tal vid rådhuset i Berlin sade han att han – och därmed hela västvärlden – uppfattade sig som berlinare.

Det påstås att han kom på formuleringen, och att den skulle framsägas på tyska, omedelbart före talet, och att borgmästare Willy Brandt lärde honom att uttala orden på vägen upp till podiet.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Om man som politiker vill ha en vän, får man köpa en hund.

 

Harry Truman var amerikansk vicepresident, när president Roosevelt dog den 12 april 1945.

Han var på många områden dåligt förberedd för uppgiften och hade till exempel bara ytlig kännedom om Manhattanprojektet och planerna på att använda bomben mot Japan.

När andra världskriget kort tid därefter upphörde, ledde hans arbete med att ställa om landets ekonomi efter fredstida förhållanden till politiskt kaos och omfattande strejker.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket.

 

Den brittiske premiärministern Winston Churchill kom med sina berömda ord i ett tal i Underhuset den 20 augusti 1940. Slaget om England rasade, och landets ledare syftade på de brittiska piloternas insatser för att möta de våldsamma tyska angreppen från luften.

Till skillnad från den populära uppfattningen syftade han emellertid inte enbart på den lilla gruppen Spitfirepiloter utan också på bombflygplanens besättningar och andra som riskerade livet i luften.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

När jag hör ordet kultur, osäkrar jag min revolver.

 

Toppnazisten Hermann Göring var en livsnjutare. Han älskade goda viner och god mat och utnyttjade hämningslöst sin maktposition till att skaffa sig enorma konstsamlingar, som konfiskerats från judar i det besatta Europa.

När Göring fick nys om konstskatter, var han redo att gripa till vapenför att lägga beslag på dem.

Citatet har kommit att symbolisera de många tusen konstverk som nazisterna tillskansade sig med våld.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Jag vill inte se de allierade lida nederlag, men jag ser inte Hitler som så avskyvärd som han beskrivs. Han visar otroliga förmågor och verkar också vinna sina segrar utan större blodsutgjutelse.

 

Inte ens de största politiska ledarna vet vart historien bär hän. Den indiske frihetshjälten Mahatma Gandhi såg framför allt den engelska kolonimaktent som sin fiende, när han sommaren 1940 uttalade sig om Englands nazistiske motståndare.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Döda en och du är en mördare, döda en miljon och du är en erövrare, döda alla och du är Gud.

 

Så skrev den franske biologen Jean Rostand 1939, och han syftade på den tyske diktatorn Adolf Hitlers uppenbara förakt för människoliv, som Europa skulle varsebli under kommande år.

Nittonhundratalets andre store diktator, Sovjetledaren Josef Stalin kan uppfattas som Hitlers ideologiska motpol, men på många sätt var hans tankegångar inte så annorlunda.

Stalin sade: ”En död är en tragedi, en miljon döda är statistik”.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

All krigspropaganda, alla skrik, lögnerna och hatet kommer oundvikligen från män som inte själva strider.

 

Den engelske författaren George Orwell hade förlorat många illusioner om politiska ledare efter att ha deltagit i striderna mot fascisterna i det spanska inbördeskriget (1938-39).

Det blev en tendens under 1900-talet att författare och journalister skrev kritiskt om krig.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Krig är blott fortsättningen av politiken med andra medel.

 

Carl von Clausewitz var preussisk officer, och hans bok från 1830, "Om kriget", studeras fortfarande av militära teoretiker.

Framför allt avspeglar hans bok emellertid en tid, då hela synen på krig höll på att förändras.

Under upplysningstiden hade man uppfattat krig som kaos, men särskilt under Napoleonkrigen, i vilka Clausewitz deltog, började man betrakta krig som summan av en lång rad faktorer, som innefattade ekonomi, teknologi och truppernas sociala sammansättning.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Hemligheten bakom frihet är att utbilda folk, medan hemligheten bakom tyranni är att hålla dem i okunskap.

 

Maximilien Robespierre var inspirerad av upplysningstidens stora filosofer, när han 1789 blev en av ledarna för den franska revolutionen.

Han svek dock även sina egna frihetsideal. Det var samme Robespierre som från september 1793 stod i spetsen för terrorregimen, som i revolutionens tjänst begränsade fransmännens friheter och rättigheter och kostade inemot 50000 människor livet.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Låt dem äta kakor!

 

Den franska drottningen Marie Antoinette skall hånfullt ha sagt att om de fattiga inte hade råd med bröd, kunde de ju i stället bara äta kakor – eller rättare sagt: "Låt dem äta brioche!"

Hon och hennes make, konung Ludvig XVI, avsattes och avrättades 1793 under den franska revolutionen, och yttrandet ansågs illustrera drottningens bristande förståelse för folkets eländiga levnadsvillkor.

Marie Antoinette har emellertid aldrig uttalat de berömda orden.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Veni, vidi, vici!

 

År 47 f Kr ryckte den romerske härföraren (och sedermera kejsaren) Julius Cesar in i Mindre Asien med en stor här. Den lokale prins Pharnakes hade erövrat delar av landet från romarriket, och detta uppror skulle krossas. Och det snabbt!

Efter ett fälttåg på bara fem dagar riktade de romerska legionärerna dödsstöten mot prinsens styrkor vid Zile, en stad i norra Turkiet. Blixtanfallet beskrevs med orden: "Jag kom, jag såg, jag segrade!

Den siste krigaren..

Inlagt av ilpo

Hiroo Onoda, så hette den japanske underrättelseofficer som först 1974 godtog att kriget var slut. Andra världskriget, alltså. Under kriget blev han satt på den filippinska ön Lubang för att där föra gerillakrigföring med sitt förband. Ensam kvar vägrade han tro på att kriget var slut och fortsatte med denna krigföring. Att kriget skulle vara slut tog han som amerikansk propaganda och de amerikanska bombflygplanen som flög över Vietnam var för honom ett bevis på att kriget fortfarande höll på.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Antingen hittar vi en väg, eller så gör vi en.

 

Redan från början av det andra puniska kriget (218–202 f Kr) visade sig härföraren från Karthago, Hannibal, vara en av sin tids största taktiska genier, som alltid kunde hitta ett nytt och oväntat sätt att anfalla fienden på.

När det visade sig omöjligt att anfalla Rom från havet, överraskade han romarna genom att föra sin här med stridselefanter över Alperna.

Klassiska citat och bakgrund

Inlagt av ilpo

Krigets första offer är sanningen.

 

Många har genom historien försökt att kapa åt sig äran för det berömda citatet, och det har ofta använts för att beskriva hur krig används som ursäkt för politiskt lurendrejeri .

Orden härrör från den grekiske dramatikern Aiskylos (526–456 f Kr). Han deltog som soldat i flera krig, sist under slaget vid Salamis år 480 f Kr, där den persiska dominansen i Grekland bröts.