Fylld Kalkon

Ingredienser: 

1 kalkon
För kalkonen:
1 gul lök
4 selleristjälkar
1 paket bacon (à 140 g)
250 g köttfärs
1 ägg
2 msk senapspulver
1 tsk salt
1 krm peppar
Pensling:
2 msk margarin
1 1/2 tsk salt
Stuffning innanför skinnet:
100 g frysta eller färska tranbär (lingon går också bra)
1 apelsin och 1 dl juicepress (1 apelsin motsvarar ca 1 dl juicepress)
1 gul lök
smör
5 dl färskrivet/mixat vitt bröd
20 färska finhackade salviablad
1 krm salt

Instruktioner: 

Tina och ta ur kalkonen om djupfryst används.
Skala och hacka löken. Skölj och strimla sellerin. Strimla baconet. Blanda färsen med ägg, lök, selleri och bacon. Krydda med senapspulver, salt och peppar.
Sätt ugnen på 200°C.
Fyll kalkonen med färsen och bind ihop eller fäst ihop med små trästickor. Lägg kalkonen i en långpanna. Gör stuffning enligt separat recept och fyll under skinnet.
Pensling: Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 10 sek. Pensla kalkonen med matfettet och strö över salt.
Tillaga kalkonen i nedre delen av ugnen i , ca 2 tim. Kontrollera att kalkonen är genomstekt dvs att köttsaften är klar utan rosa inslag.
Sås: Häll skyn som bildats i en kastrull och skumma bort fettet på ytan. Låt koka upp och rör i maizenaredningen. Låt koka någon min.
Gröp ur stuffing och lägg den på ett serveringsfat. Skär upp kalkonköttet i skivor och bitar.
Servera kalkonen med stuffing, sky, potatismos och ärter.

Beskrivning: 

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras. Jag brukar inte krydda skinnet utanpå för att det vill jag ge Micco utan kryddor. Blandning av stuffning innan för skinnet. Tina 100 g frysta tranbär eller använd färska (lingon går också bra). Finriv skalet av 1 apelsin och pressa ut juicen (ca 1 dl). Blanda skal, juice och tranbär. Skala och finhacka gul lök. Fräs löken mjuk utan att den får färg i 50 g smör i en stekpanna. Rör ner färskrivet/mixat vitt bröd och finhackade salviablad i smöret. Tillsätt tranbärsblandningen och salt och blanda runt. När kalkon har fått fin färg lägg på ugnsfolie och sänk tempen till 180 grader.jag brukar räkna 1 timme/ kg