Myran och schackbrädan

Kortsiktighet är en underskattad fara .

Jag tänker på bristen av helhetssyn som gör att man inte förstår varför handlandet idag måste releteras till handlande igår,förra veckan eller förra månanden.  Tänker ofta på Myran som är ute på sin dagliga vandring såsom många gånger förr..plötsligt blir världen vit!.....och sedan svart...och vänder jag mej om är den vit igen!..... Lyft blicken och titta på helheten, där finns ett mönster men du måste känna igen det för att förstå detaljerna och handladet    förstå vinsterna och förlusterna ..Myran förstod ingenting av världen..... Vi som står ovanför skrattar eftersom för oss är det uppenbart.....

Det spelar roll om du tror att du är vinnare i en viss sitution och just nu får en fördel mot någon annan...  du glömmer kanske att där  det finns en stor orättvis  vinnare finns det även en stor orättvis förlorare..denna kommer att vid första bästa tillfälle att ta revansch på dej om han/hon känner att det gick inte rättvist till...den kortsiktiga vinsten kan bli dyr i det långa loppet... oavsett sakfrågan nästa gång era vägar möts kommer du att ha en fiende som ruvar på lika stor hämnd mot dej......se helheten även i tidsperspektivet... det kanske inte just nu är så viktigt att ha rätt till 100% ?   tillåt det bli lite fel......det kanske är det bästa i det långa loppet?..Går världen under om det blir 2% fel..?

även bristen för förståelsen av handlande relaterat till den situationen man befinner sej spelar ju avgörande roll...  man kan inte utgår från 5 årsplaner och sedan sterotypt handla därefter och i bästa fall som förklarning har man en ursäkt...Jag har blivit tillsagd att säga till er.....  XX vill att ni ska.....YY tycker att detta inte är bra.... inte nog med att man har ett svårbegripbart handlande som man  inte tar  eget ansvar för ... kanske eftersom man själv förstår att det inte hänger ihop men vill inte erkänna det?...  kanske för att man själv innerst inne förstår att vid ett logiskt faktabaserat samtal kan man inte förklara åtgärderna/handlandet rationellt?.... kanske för man vill visa makt?...  eller rädsla för att visa inbillad sårbarhet p.g.a att man inte äger all världens kunskap om alla detaljer?

Helheten är en underskattad framgångsfaktor både privat och i arbetslivet. Tyvärr har den få stå tillbaks för individuell  fokusering och narcissism. Hur många är inte dom som slåss om att  få stå i rampljuste och få beröm över sitt eget agerande? Hur många är dom Ledare som främjar just detta beteende i sina belöningssystem? 

Narcissismen bredder ut sej. ....... Självkärleken och beundran för dej själv. Du är bäst och vet allt.