Blogg för ilpo

Busschaufförens reflektion

Avgång 05.43 från vällingby. Kom som vanligt i god tid. Såg dom komma. Måndag morgon. 05.30. En mamma med två pojkar kanske 5-6 år. Hon skyndade sej till pressbyrån, pojkarna försökte hänga med så gott dom kunde....hon såg ut att vara helbakis  alternativt påverkad...såg dom komma ut några minuter senare..hon glupskt mumsande på en macka...till pojkarna hade hon köpt twix.....godis kl 05.30........Inte konstigt att barnen redan var överviktiga.

Läkare Primärjour Natt: Teet blev kallt....

Hur har natten varit? Överläkaren från morgonronden frågar vänligt.

Hyfsat aktiv, svarade jag och försökte se pigg ut klockan 08.49 efter 15 timmars Primärjour natt....

Drömde mej tillbaks till kvällen innan....

Kl är 20.12. Jag har gjort te.

Sökaren piper.

En patient på medicinskdelningen har högt socker i blodet. Jag åker dit. Patienten är diabetiker och vill inte ta sitt insulin. Jag övertalar henne att ta lite kortverkande insulin så hon inte hamnar i koma under mitt pass, det vore olägligt. För henne och för mig.

Sökaren piper.

Köttätande tomater

Tomater är köttätare.
När jorden plantan sitter i inte ger tillräckligt med näring så använder tomatplantan sin håriga och något klibbiga stam för att fånga små insekter som till exempel flugor. När de sedan dör, ramlar de ner i jorden och där tas deras förmultnande kroppar upp som näring genom plantans rötter.

Kaffeost

Kaffeost, är en variant av ost som används till eller i kaffet istället för kaffebröd. Kaffeosten är en traditionell nordfinsk maträtt med gamla anor i norra Finland och i Tornedalen. Traditionellt läggs den som småbitar i kaffet eller äts vid sidan av med hjortronsylt

Kapsylöppnare

Den Israeliska automatkarbinen Galil har en inbyggd kapsylöppnare för läskflaskor. Anledningen var att soldaterna (mestadels värnpliktiga tonåringar) använde magasinen till sina kpistar och karbiner för att öppna flaskor vilket fick vapnen att sluta fungera. När man tog fram den nya Galil-karbinen såg man därför till att vapnet försågs med kapsylöppnare till ungdomarna. Den sitter i bakänden på handskyddet i trä.

Första järnvägen..

När de första järnvägarna kom i mitten av 1820 talet i England spreds en del konspirationsteorier som att ’om man åker snabbare än häst och vagn’ finns risken att luften sugs ur lungorna och man dör. En annan var att vid över 50 miles per hour (80km/h) riskerar kvinnor att deras livmoder slungas ur kroppen. Eller att människor helt enkelt smälter. Som tur är gick det snabbt att bevisa att dessa farorna inte existerar och järnvägs-succén spred sig genom hela Förenade Konungariket till resten av världen.

Sidor

Prenumerera på RSS - Blogg för ilpo