Torsdag 3 dec 2015. Ärlighet varar alltid längst?

Hade fågelkurs igår. När man tittar ut bland småfåglarna så verkar det först bara en grå massa fåglar. Men nu börjar man så smått upptäcka att det faktiskt är olika arter. Det är ju spännande att något som man alltid har sett plötsligt innehåller nya sanningar fast dom har varit där hela tiden.Det gäller bara att kunna se dom.

På något sätt kan man applicera detta i dom flesta situationer i livet. Urskilja och identifiera människor t ex. Att utveckla och förändra brukar oftast betyda att man måste vara duktigt på att förstå,urskilja, bedömma och förutse. I ett jobb som jag innehade för x år sedan ingick det att vända en fabrik med negativt resultat (omsättning 700 milj) snarast möjligt med fria händer.Fria händer betyder oftast '' fort som fan och hur du vill''.Till saken hörde att dom var underleverantör till bilindustrin med tuffa leveransvillkor. vilket inte är en avslappningsövning..

Jag fick 3 veckor på mej sedan var smekmånanden över och krav på resultat började komma.Överliggande chefer krävde rensning i leden. (enkel lösning), Jag hade pratat igenom med alla och fastnat för en storväxt,tatuerad,skrämmande,kamptränande teamledare som var kasserad av alla ( inkl fack) som arrogant,illojal,stökig och allmänt besvärlig. Alla krävde hans borttagande. Det lät lite för enkelt....Efter vissa  efterforskningar visade det sej att facket ville ha bort han p.g.a att han ställer berättigade frågor om styret och utmanade den ,sedan 20 år ,sittade ordföranden. Dom andra teamledarna ville ha bort honom för att ''han fick alltid bättre resultat än oss'' ( Läs: och det ställde samma krav på oss'') och mellancheferna tyckte han utmanade som om makten då han i vissa avseende ställde tuffa krav på personalen att prestera, vilket innebar att dom klagde hos mellancheferna.

Allt detta visste jag inte från början , men jag kände att något bara var fel. Innan jag hade hela bilden klar för mej var jag tvungen att ta ett beslut. Det finns en gammal metafor som jag brukar tänka på vid sådana situationer. 

Om du har en tom påse så kan du fylla den med något och den växer. Men är det hål i påsen så spelar det ingen roll hur mycket du än blåser för du fyller den inte med något i alla fall.

Så länge jag inte kan motbevisas har jag alltid utgått ifrån att påsen är hel och kan fyllas.

Den personen blev den bästa Teamledare jag någonsin har haft (och jag har haft c:a 10 olika fabriker). Han växte med förtroendet och kunde ändå hålla en bra distans till mej.Han sa när han inte trodde på saker och gjorde sitt bästa när vi inte hade något annat alternativ. När ingen annan ville samma ihop övertid en speciell lördag åtog han sej det och utförde det med personal som var nöjd.

Han hade varit för ärligt mot andra som inte kunde ta det på rätt sätt.

Dagens moralkänga till träffade Ledare : Ärlighet lönar sej alltid om du får ärlighet tillbaka.

Och glöm inte att ärlighet har inget med att vara burdus,klumpig eller kränkande. Det finns många sätt man kan säga samma sak på. Men när du börjar manipulera,förvanska eller t.o.m förneka sanningen då har du tappat stigen..

PS Vi vände fabriken på 18 månader till vinst på 20 miljoner...men det är en annan historiaDS