Politiker och effektivitet

Trump är ju en person som kan göra rubriker och ett tacksamt ämne att skriva om för massmedia. Har man inget annat att skriva om så svänger man ihop något om Trump. Jag litar , av egen erfrenhet , inte ett dugg på vad massmedia skriver speciellt inte PR massmedia. Jag har 2015 års hysteri i färskt minne. Då likriktade massmedia åsikter och dom som hade en avvikande mening brännmärktes. Lämplig exempel på lidande togs som gisslan för att rättfärdiga att vem som helst kunde få komma till Sverige. Landet där du inte behöver göra nåt och du har rätt att kräva alla dina rättigheter...

Man behöver inte vara speciellt smart för att förstå att ett system som är dimensionerat och anpassat till ett visst kulturellt beteende inte fungerar speciellt bra när det överbelastas och utsätts för ett helt annat angreppssätt är det var tänkt för.  Den Nordiska, och för övrigt även västeuropeiska synsättet , bygger på att man ska alltid göra rätt för sej och respektera instutitioner och myndigheter. Problematiken uppstår när man inte respekterar detta utan börjar kringgå praxis och sedbruk. Jag tänker på ett par uppmärksammade domar på sistone med hedersvåld och klantänks hänsyn. Det ärt beklämmande att det Svenska rättssytemet viker ner sej och att vi nu så tydligt inte längre är lika för lagen.( https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/yvKnmJ ) ( https://www.svd.se/flicka-giftes-bort--forlorar-vardnaden-av-sina-barn )

Den *'Svenska sjukan'' breder ut sej. Den Svenska sjukan innebär att vi relativiserar lagen kontra kulturella begrepp och praxis. Här är vi inne på en mycket farlig väg där objektiviteten och lika för lagen naggas mer och mer. Den Svenska modellen bygger på att medborgarna har stort förtroende för instutitioner och myndigheter. När man upplever att att man inte behandlas lika inför lagen då börjar demokratins sönderfall. Då naturen inte tillåter några vaccum kommer  det att komma substitut inställer för lagen och i dagsläget ser substituten inte speciellt lockande ut, klantänk och parallella samhällen.

Tillbaks till Politikernas roll. Idag upplever jag personligen att politikerna i ,både macro och mikro perspektivete, har gärdat in sej i bekväm välbetald bubbla. Med bra anställningsvillkor och relativt dåliga effektivitetskrav lever man ett bekvämt liv. Man är mer intresserad av att hålla sej väl med både partikamrater och i vissa fall, förstås bakom stängda dörrar , motståndarna med.  ''kliar du min rygg, kliar jag din''. Utåt agerar man man fina floskler och klicheaktiga uttalande såsom'' detta är inte acceptabelt!''...men i verkligheten är man inte speciellt intresserad av att ta beslut som främjar 80-90% av medborgarna men som får 10-20 % att gå i taket....Dom högljudda får massmedias uppmärksamhet och därmed oacceptabelt stort utrymme i den offentliga debatten och påverkar därmed politikernas agerande.

Har själv varit med om att politiker inte gör det dom är betalda för och när man konfronterar dom med fakta och krav på prestation börjar dom klaga hos sin partiledning om mobbing. Partiledningen köper detta utan någon som helst utredning eller att dom tar in motpartens version och påbörjar men förtalskampanj bakom ryggan på dom inblandade. Det värsta är att motståndarna accepterar detta beteende och köper argumeneten utan att ens höra bägge parter. Vart är kommunpolitiken på väg egentligen???

En populär metod är att marginalisera och förlöjliga motståndarna t ex genom att införa negativa beteckningar på meningsmotståndarna  exempel på detta är, brunmålare, islamfobier mmm Allt detta i syfte att förminska betydelsen av det eventuella resonomang som meningsmotstånadre kan ha, oavsett om dom har rätt eller fel buntas dom ihop i ett negativt begrepp. Jag tycker det är lite tragiskt att så många har fallit för detta och hakat på hetsjakten, påminner en hel del om häxjakten på 1600-talet, det enda som fattas är den offentliga bränningen på bål av motståndarna. Å andra sidan är det rätt effektivt att köra hat kampanjer på sociala medier.....

Låt mej ta ett exempel: Islamfobi.  Efter att ha läst lite om just islam (Religionsvetenskap Uppsala) ,vill jag absolut inte kalla mej för någon expert men vet mer idag än igår, så funderar jag på varför det inte finns motsvarande ord angående Judendomen? Eller Hinduismen,Buddismen. Varför just Islam. Islam denna religion vars historik är fylld med så mycket hat och våld. Läs gärna Islan av Phil Esposito.( https://www.studentlitteratur.se/#9789144071176/Islam ) och bilda dej en egen uppfattning. Gå inte på hetsvågen , läs och begrunda detta klassiska verk.

Låt oss återvända till Judendomen. Varför ingen hetsig debatt om dessa utövare? Judar har varit förföljda i århundranden och Sveriga ska vara allt annat än stolt över sitt agerande i det förflutna mot Judar. ( https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/europas-judar-under-medeltiden )

Först 1838 fick Judar bosätta sej i vissa utvalda städer i Sverige, 1860 fick dom rätt att äga fast egendom och först 1953 fick dom rätt att bli stadsråd.....(https://sv.wikipedia.org/wiki/Judar_i_Sverige)

Innan 1800-talet var det en mörk tid, för Sverige som moralisk makt, där man aktivt förföljde judar....Den i Sverige så hyllade Marin Luther gav 1543 ut boken '' Judarna och deras lögner'' och drev häxjakt på Judar. I Sverige hyllar vi denna man. Varför? ( https://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/judeforfoljelser-under-medeltiden). Varför mörkar vi denna mörka period i Svensk historia....eller är det så att det förtfarande finns kvar i det Svenska samhället..?

Men politikerna borde tänka på en sak som dom har glömt...faller demokratin faller dom folkvalda politikerna, faller politikerna= inga löner och förmåner.......