Blekingeelever i final i Unga Forskare


Elever utanför Nordenbergsskolan. Foto: Milan Djelevic/Sveriges Radio Blekinge.

Ett helt koppel av elever från Blekinge har gått vidare till riksfinalen i Unga Forskare. Vinnarna i Stockholm får dela på en halv miljon kronor i stipendier och åka till bland annat USA och Kina.

– Det känns jättekul. Vi hade inga förväntningar alls på att komma vidare, säger Julia Rolfson som pluggar natur tredje året på Nordenbergsskolan i Olofström.

Funkar egentligen mormors gamla huskurer? Och hur lockar man fler tjejer till naturvetenskapliga studier? Hur bygger man enklast ett spel för webben - med en fuskeliminator?

Det har några elever från Nordenbergsskolan i Olofström fördjupat sig i och forskat kring. Så bra att de nu gått vidare till finalen i Stockholm, där de bästa unga forskarna i olika kategorier ska utses om ett par veckor.

En halv miljon kronor

Vinnarna får vara med och dela på en halv miljon kronor i resestipendier och kommer bland annat få besöka olika universitet i Kina och USA.

Jimmy Axenhus har utvecklat en grundkonstruktion som förenklar för programmerare att skapa nya spel. När länsfinalen avgjordes på Kreativum i Karlshamn i förra veckan gick han segrande ur sin klass:

– Den har olika redan förutbestämda modeller som man ska följa när man programmerar. Med denna kan man garantera att det blir helt fuskfritt, säger Jimmy Axenhus.

Fungerar huskurer?
Julia Rolfson och Malin Prené tittade närmare på tio olika huskurer och kom fram till att mormors bästa tips på hur sjukdomar ska motas, inte helt kan negligeras som förvirrat prat. Tvärtom - vissa huskurer är riktiga killers.

– Fyra av tio fungerade faktiskt. Det var honung, vinäger, citron och vitlök, säger Julia Rolfson.

Ett helt blekingegäng
Förutom Nordenbergsskolans elever så har också elever från Furulundskolan i Sölvesborg, Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona och Knut Hahnsskolan i Ronneby kvalificerat sig till finalen. Med andra ord är det ett helt blekingegäng som kommer att representera länet mellan den 3 och 7 april i Stockholm.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Från Sveriges Radio P4.