Lördag 1 Jan 2011..Surt sa ....Degen...

Där låg den. Det som göms under snö tittar fram när det blir tö. Det var en gammal sanning som förtjänar att uppmärksamas.

Då började det nya året. Som vanligt en långpromenad med Micco på morgonen sedan vidtog dagens stora händelse. Surdegsbakningen. Som vanligt hade jag surat degen i 6 dygn denna gång med filmjölk. 1 kg grovt rågmjöl som start. Omrörning varje dag och vid behov tillsätt lite mer rågmjöl. Glöm inte saltet. Sedan är det viktigt att man surar det i en trätunna för smakens skull.

Efter surningen tillsätts 1 kg grovt rågmjöl, 1/2- 1 kg vetemjöl special samt samt och jäst löst i fingervarmt vatten (c:a 1/2 liter). Salt efter tycke och sedan knådas allt ihop till lämplig konsistens. Låt jäsa i träkaret c:a 1-1 1/2 timme.  Ta ut forma 6 stycken platta kakor som läggs på plåt och får jäsa ytterligare 1 timme. Sedan sätts ugen på varmluft och 225 grader. Pensla kakorna med vatten och stick dom med en gaffel. In i ugnen c:a 40 minuter.Ta ut svep in i handuk, lägg på galler och låt svalna innan uppskärning.

Micco slängde upp sin nyfunna benbit från i våras och satte sej ner för att gnaga på köttslamsorna som var fastfrusna på benet.